Bus (D)

Busrijbewijs D halen in Brabant? Behaal je bus rijbewijs D met of zonder code 95 bij Kees van Iersel Opleiding & Training uit Heesch. Onze aanpak en opleidingen zijn erop gericht om een zo compleet mogelijke buschauffeur op de weg te zetten. Met een vaste instructeur leidt Kees van Iersel Opleiding & Training al jarenlang buschauffeurs op voor het busrijbewijs D. En met succes: onze rijopleidingen kennen een bijzonder hoog slagingspercentage.

Kijk hieronder voor onze tarieven en alle overige informatie, zoals de code 95, medische keuring en een verkorte rijopleiding. Wil je meer informatie over het busrijbewijs D en wanneer je kunt beginnen? Neem contact met ons op, we vertellen er graag meer over.

D rijbewijs met of zonder code 95

Rijbewijs D zonder code 95

De minimumleeftijd om het D rijbewijs zonder code 95 te behalen is 24 jaar.
Na positief afsluiten van dit traject ben je bevoegd een bus te besturen die:

 • Is ingericht voor het vervoer van meer dan 8 personen, de bestuurder niet meegerekend
 • Na het afsluiten van dit traject mag je enkel een bus besturen

Dit traject bestaat uit:

 • Theorie- examen RV1
 • Theorie- examen R2D
 • Praktijkexamen D

D rijbewijs met code 95

Dit traject bestaat uit:

 • Theorie- examen RV1
 • Theorie- examen V2D
 • Theorie- examen V3D
 • Praktijkexamen D
 • Toets Besloten Terrein
 • Praktische toets

Theorie

Iedereen die wil deelnemen aan het praktijkexamen voor de bus, moet eerst verplicht twee theoretische onderdelen met positief resultaat afsluiten. Je bent dan in het bezit van een rijbewijs D, maar je bent nog geen beroepschauffeur.

Bij Kees van Iersel Opleiding & Training volg je theorielessen in groepsverband. Het bij de lessen horende cursusmateriaal is natuurlijk ook bij onze verkeersschool verkrijgbaar. Een goede theoretische kennis is noodzakelijk en dus is het volgen van alle theorielessen van groot belang. De examens worden schriftelijk afgenomen.

Theorie RV1 Verkeer

Deze cursus omvat alle onderdelen van het verkeer op de weg en het gedrag van een bus. Behandeld worden onder meer de basiskennis verkeersregels met betrekking tot de bus, technische aspecten over belading, en nog meer belangrijke zaken.

Theorie RV1 Techniek

Economisch- en milieubewust voertuiggebruik, de dieselmotor, motoronderdelen, motor smeersysteem, koelsysteem, dieselbrandstofsysteem, elektrisch systeem, koppeling en versnellingsbak, krachtoverbrenging, banden en wielen, luchtdruksysteem, dashboard, instructieboek en boordgereedschap, preventief onderhoud.

Theorie V2D of R2D

Rij- en rusttijden, controleapparatuur (tachograaf), vervoersvergunningen, laad- en lostechnieken, routeplanning, voertuigdocumenten, bestuurdersdocumenten, handelingen bij ongeval.

Theorie V3D

Deze vakbekwaamheid bevat dezelfde lesstof als V2D, enkel de vraagstelling op het examen is anders.
Dit examen bestaat uit 3 cases. Over elke case krijg je 15 vragen.

Medische keuring

Ook de medische keuring is verplicht voor het afleggen van het praktijkexamen voor de bus. Voor deze medische keuring heb je een Eigen Verklaring nodig. Voor het busrijbewijs bestaat deze Eigen Verklaring uit twee delen. Het eerste gedeelte kan door jou zelf ingevuld worden, het tweede gedeelte dient door een ARBO-arts ingevuld te worden. Op afspraak kan de medische keuring ook op onze verkeersschool plaatsvinden. De verklaring van geschiktheid die je daarna ontvangt is één jaar geldig; de uitslag van de medische keuring is 3 jaar geldig.
Voor meer informatie en beschikbaarheid van de medische keuring klik je hier.

Losse lessen

Je lest met een vaste instructeur waarmee je de voor jou meest geschikte lestijden afspreekt. Samen met jouw instructeur bespreek je het aantal te volgen lessen alsmede de datum van het examen. De instructie vindt plaats aan de hand van een instructiekaart waarin het gehele lesprogramma aan de hand van de exameneisen staat aangegeven. Op deze instructiekaart worden na elke les ook jouw vorderingen bijgehouden.

De eerste les maak je kennis met het voertuig. Je leert hoe er gestuurd moet worden, hoe je moet wegrijden en hoe je moet stoppen. Dit gebeurt op een plaats met zo min mogelijk verkeer. Wanneer je wat meer vertrouwd bent met de bus ga je rijden in het (drukke) verkeer.

Verkorte rijopleiding

Wil je extra snel jouw busrijbewijs behalen? Kies dan voor de verkorte rijopleiding. De verkorte rijopleiding bestaat uit 8 lesdagen van 4 lesuren per dag. De zevende of achtste dag vindt dan het examen plaats. Het voordeel van deze opleiding is dat je elke dag een aantal uren onderweg bent, waardoor verschillende verkeersomstandigheden kunnen worden geoefend. Intensief, maar succesvol: onze verkorte rijopleidingen hebben een bijzonder hoog slagingspercentage!

Praktijkexamen(s)

Praktijkexamen

Tijdens het praktijkexamen rijdt jouw vaste instructeur mee.
Het praktijkexamen verloopt als volgt:

 • Kennismaking met de examinator
 • Controle van het voertuig
 • Rijden inclusief bijzondere verrichtingen
 • Nabespreking met de examinator

Praktische toets

Deze toets is o.a. gericht op beroepshouding, veiligheid, voorkomen van fysieke risico’s etc.

Toets Besloten Terrein

Deze toets is o.a. gericht op het manoeuvreren en de controle over het voertuig.

Nascholing richtlijn vakbekwaamheid

De richtlijn stelt dat beroepschauffeurs iedere vijf jaar minimaal 35 uur aan gecertificeerde nascholingscursussen moeten volgen. Daarvan zijn 7 uur praktijklessen verplicht, bijvoorbeeld Het Nieuwe Rijden. Nederlandse chauffeurs kunnen voor hun nascholing kiezen uit een uitgebreide lijst van gecertificeerde cursussen.

Tarieven *

Theorie
E-learning395,00
– inclusief cursusmateriaal en examen
Praktijk
Rijles (per 60 minuten)77,50
Praktijk examen425,00
Praktische Toets325,00
Toets Besloten Terrein325,00
Rijbewijs keuring67,50
Verkorte rijopleiding
(25 uur rijles + praktijkexamen+code 95)
2.995,00
* Tarieven zijn onder voorbehoud van prijswijzigingen
* Tarieven zijn exclusief btw
Hoog slagingspercentage
Meteen beginnen
Persoonlijk en betrokken