Bus (D)

Met persoonlijke aandacht en betrokkenheid, zoals een vaste instructeur, leidt Kees van Iersel Opleiding & Training al jarenlang door heel Brabant chauffeurs op voor het busrijbewijs. Vakbekwame chauffeurs, zowel op het gebied van voertuigbeheersing als theoretische en technische kennis. Onze aanpak en opleidingen zijn erop gericht om een zo compleet mogelijke buschauffeur op de weg te zetten.

D rijbewijs met of zonder code 95
Rijbewijs D zonder code 95
De minimumleeftijd om het D rijbewijs zonder code 95 te behalen is 24 jaar.
Na positief afsluiten van dit traject bent u bevoegd een bus te besturen die:

 • – Is ingericht voor het vervoer van meer dan 8 personen, de bestuurder niet meegerekend
 • – Na het afsluiten van dit traject mag je enkel een bus besturen

Dit traject bestaat uit:

 • – Theorie- examen RV1
 • – Theorie- examen R2D
 • – Praktijkexamen D

D rijbewijs met code 95
Dit traject bestaat uit:

 • – Theorie- examen RV1
 • – Theorie- examen V2D
 • – Theorie- examen V3D
 • – Praktijkexamen D
 • – Toets Besloten Terrein
 • – Praktische toets

Theorie
Iedereen die wil deelnemen aan het praktijkexamen voor de bus, moet eerst verplicht twee theoretische onderdelen met positief resultaat afsluiten. U bent dan in het bezit van een rijbewijs D, maar u bent nog geen beroepschauffeur.

Bij Kees van Iersel Opleiding & Training volgt u theorielessen in groepsverband. Het bij de lessen horende cursusmateriaal is natuurlijk ook bij onze verkeersschool verkrijgbaar. Een goede theoretische kennis is noodzakelijk en dus is het volgen van alle theorielessen van groot belang. De examens worden schriftelijk afgenomen.

Theorie RV1 Verkeer
Deze cursus omvat alle onderdelen van het verkeer op de weg en het gedrag van een bus. Behandeld wordt onder meer de basiskennis verkeersregels met betrekking tot de bus, technische aspecten over belading, en nog meer belangrijke zaken.

Theorie RV1 Techniek
Economisch- en milieubewust voertuiggebruik, de dieselmotor, motoronderdelen, motor smeersysteem, koelsysteem, dieselbrandstofsysteem, elektrisch systeem, koppeling en versnellingsbak, krachtoverbrenging, banden en wielen, luchtdruksysteem, dashboard, instructieboek en boordgereedschap, preventief onderhoud.

Theorie V2D of R2D
Rij- en rusttijden, controleapparatuur (tachograaf), vervoersvergunningen, laad- en lostechnieken, routeplanning, voertuigdocumenten, bestuurdersdocumenten, handelingen bij ongeval.

Theorie V3D
Deze vakbekwaamheid bevat dezelfde lesstof als V2D, enkel de vraagstelling op het examen is anders.
Dit examen bestaat uit 3 cases. Over elke case krijg je 15 vragen.

Medische keuring
Ook de medische keuring is verplicht voor het afleggen van het praktijkexamen voor de bus. Voor deze medische keuring heeft u een Eigen Verklaring nodig. Voor het busrijbewijs bestaat deze Eigen Verklaring uit twee delen. Het eerste gedeelte kan door u zelf ingevuld worden, het tweede gedeelte dient door een ARBO- arts ingevuld te worden. Op afspraak kan de medische keuring ook op onze verkeersschool plaatsvinden. De verklaring van geschiktheid die u daarna ontvangt is één jaar geldig, de uitslag van de medische keuring is 3 jaar geldig.
Voor meer informatie en beschikbaarheid van de medische keuring klikt u hier.

Losse lessen
U lest met een vaste instructeur waarmee u de voor u meest geschikte lestijden afspreekt. Samen met uw instructeur bespreekt u het aantal te volgen lessen alsmede de datum van het examen. De instructie vindt plaats aan de hand van een instructiekaart waarin het gehele lesprogramma aan de hand van de exameneisen staat aangegeven. Op deze instructiekaart worden na elke les ook uw vorderingen bijgehouden.

De eerste les maakt u kennis met het voertuig. U leert hoe er gestuurd moet worden, hoe u moet wegrijden en moet stoppen. Dit gebeurt op een plaats met zo min mogelijk verkeer. Wanneer u wat meer vertrouwd bent met de bus gaat u rijden in het (drukke) verkeer.

Verkorte rijopleiding
Wilt u extra snel uw busrijbewijs behalen? Kies dan voor de verkorte rijopleiding. De verkorte rijopleiding bestaat uit 8 lesdagen van 4 lesuren per dag. De zevende of achtste dag vindt dan het examen plaats. Het voordeel van deze opleiding is dat u elke dag een aantal uren onderweg bent, waardoor verschillende verkeersomstandigheden kunnen worden geoefend. Intensief, maar succesvol: onze verkorte rijopleidingen hebben een bijzonder hoog slagingspercentage!

Praktijkexamen(s)
Praktijkexamen
Tijdens het praktijkexamen rijdt uw vaste instructeur mee.
Het praktijkexamen verloopt als volgt:

 • – Kennismaking met de examinator
 • – Controle van het voertuig
 • – Rijden inclusief bijzondere verrichtingen
 • – Nabespreking met de examinator

Praktische toets
Deze toets is o.a. gericht op beroepshouding, veiligheid, voorkomen van fysieke risico’s etc.

Toets Besloten Terrein
Deze toets is o.a. gericht op het manoeuvreren en de controle over het voertuig.

Nascholing richtlijn vakbekwaamheid
De richtlijn stelt dat beroepschauffeurs iedere vijf jaar minimaal 35 uur aan gecertificeerde nascholingscursussen moeten volgen. Daarvan zijn 7 uur praktijklessen verplicht, bijvoorbeeld Het Nieuwe Rijden. Nederlandse chauffeurs kunnen voor hun nascholing kiezen uit een uitgebreide lijst van gecertificeerde cursussen.

Tarieven *

Theorie
Theorie RV1717,25
Theorie V2C/R2C384,75
Theorie V3D101,50
Praktijk
Rijles (per 60 minuten)67,00
Praktijkexamen370,00
Eigen Verklaring27,80
Medische keuring62,50
Praktische Toets300,00
Toets Besloten Terrein300,00
Verkorte rijopleiding
(28 uur rijles + praktijkexamen)
2.175,00
* Tarieven zijn onder voorbehoud van pijswijzigingen
* Tarieven zijn exclusief BTW